Mirjam Pol en Rick Elzinga sportlieden 2022 Borne


Alle winnaars op het podium.
Foto Monique ter Braak-Ketelaar

Mirjam Pol en Rick Elzinga zijn vrijdagavond in het afgeladen Kulturhus De Bijenkorf gehuldigd als sportvrouw en sportman 2022 van de gemeente Borne. Beide motorsporters kregen de voorkeur boven twee concurrenten. De handbalsters van ZVBB mogen zich een jaar lang sportploeg van Borne noemen.

ZVBB BESTE TEAM, MEISJES C1 APOLLO 8 JEUGDPLOEG, NOOR LEUSINK EN PHILIP DINIZ TALENTEN

Voor Mirjam Pol is het al de vierde keer dat ze tot beste sportvrouw van Borne werd gekozen. Ze won de titel eerder in 2006, 2009 en was ook de titelverdediger van 2019, vanwege ‘corona’ de laatste keer dat de verkiezing werd gehouden. Ze won alle wedstrijden waaraan ze afgelopen jaar deelnam. Daarbij onder meer de zwaarste motorrally ter wereld, de Dakar, bij de vrouwen. Een prestatie die ze overigens vorige week herhaalde. Ook werd ze wereldkampioene. Met haar zege in de Rally du Maroc stelde ze haar eerste plaats in het eindklassement veilig.

De net 21 jaar geworden Rick Elzinga werd voor het eerst beloond met de hoofdprijs bij de senioren, maar was enkele jaren geleden al wel eenmaal het beste sporttalent. Hij werd afgelopen jaar Europees en Nederlands kampioen motorcross in de populaire klasse 250 cc en trad ondertussen als professioneel coureur toe tot het fabrieksteam van Yamaha. Elzinga vertoeft momenteel op trainingskamp op Sardinië. Zijn zus Chinoek nam daarom zijn prijs in ontvangst. Rick Elzinga zelf sprak via een opgenomen videoboodschap een dankwoord uit vanaf een door zware regenval geplaagd Sardinië.

De vrouwen van fusieclub Zenderen Vooruit/Bornerbroek promoveerden in 2022 onder leiding van coach Afton Groener als kampioen van de tweede naar de eerste divisie handbal. De ploeg telt louter speelsters uit de gemeente Borne en uit Bornerbroek, wat de prestatie extra knap maakt. De onafhankelijke jury besloot het team tot sportploeg van het jaar uit te roepen, ondanks zware concurrentie van de volleybalvrouwen van Apollo 8 en de voetballers van RKSV NEO.
De winnaars bij de vrouwen, mannen en sportploegen senioren werden beloond met een fraai beeldje van kunstenaar Ruurd Hallema.

Winnaars bij de jeugd
Voor de winnaars bij de jeugd waren er fraaie bokalen. De Meisjes C1 van volleybalclub Apollo 8 werd gekozen tot sportteam van het jaar. De prijzen voor de beste sporttalenten gingen naar de schaatsers Noor Leusink (meisjes) en Philip Diniz (jongens).

Het feestelijke programma werd geopend met een optreden van DanceWorkx, dat ook in de pauze op het podium kwam. De presentatie was in prima handen van de Bornse weerman Dennis Wilt, winnaar van de laatste editie van het survivalprogramma Expeditie Robinson.

Zie ook het fotoalbum

  Nieuwsarchief