Florien Reesink en Ralph Esser de sportlieden van 2023

De winnaars van 2023 samen op het podium.

Florien Reesink en Ralph Esser zijn vrijdagavond in het Kulturhus De Bijenkorf tijdens de 26ste editie van het Sportgala Borne gehuldigd als sportvrouw en sportman 2023 van de gemeente Borne. De voetballers van RKSV NEO mogen zich een jaar lang de beste sportploeg van de gemeente noemen.

Volleybalster Florien Reesink komt dit seizoen uit voor het Zwitserse Genève Volley. Ze is vaste keus als libero van het nationale team, dat een flinke kans maakt om te mogen deelnemen aan de Olympische Spelen van dit jaar in Parijs. Reesink kreeg de voorkeur boven onder anderen viervoudig en regerend winnares Mirjam Pol, op de motor ook in 2023 weer de beste in de Dakar Rally en wereldkampioene bij de vrouwen. De andere kandidaten waren de ‘Grande Dame’ van het vrouwenwielrennen Marianne Vos en de eveneens op de racefiets succesvolle Wendy Oosterwoud. Omdat Florien Reesink wegens clubverplichtingen ontbrak, nam haar vader Martin de trofee voor haar in ontvangst.

In voetsporen Rinne Oost
Hockeyer Ralph Esser treedt met zijn uitverkiezing in de voetsporen van wielrenner Rinne Oost, die als G-sporter in 2010 en 2014 tot beste sportman werd uitgeroepen. Oost mocht hem vrijdag de prijs overhandigen. Ralph Esser is de opvolger van motorcrosser Rick Elzinga, die net als wegcoureur Joris Lentfert net als een jaar eerder weer bij de genomineerden behoorde. Ralph Esser is bassispeler en veel scorende spits in het nationaal parateam hockey.

Met het kiezen van de winnende sportploeg had de onafhankelijke zevenkoppige jury het niet lastig. NEO was de enige kandidaat. De ploeg debuteerde na het kampioenschap van 2022 met een tweede plaats uitstekend in de eerste klasse en greep pas in de nacompetitie naast promotie naar de vierde divisie.

Winnaars bij de jeugd
Bij de jeugd werd Meisjes C1 van volleybalclub Apollo 8 gekozen tot sportteam van het jaar. Ook de Meisjes B1 van die club en de handbalmeisjes van Borhave C1 waren kanshebber.
De bokalen voor de beste sporttalenten gingen naar wielrenster Milou Loohuis (meisjes) en de bij Go Ahead Eagles actieve voetballer Bram Swienink (jongens).

De pas negenjarige Milou werd beloond met de aanmoedigingsprijs, waarvoor net als zij aanvoerster Nine Gehring van de meisjes onder 16 jaar van FC Twente in aanmerking kwam. Bram Swienink had met de concurrentie van zes tegenkandidaten te maken. Dat waren wielrenner Tim Loohuis, klootschieter Bart Lucas, beachhandballer Siebe Speckmann, tennisser Bas Timmer, schaatser Huib de Vries en voetbaldoelman Tijn Wissink.

Het feestelijke programma werd geopend met een spetterend optreden van DanceWorkx, dat ook in de pauze op het podium kwam. De presentatie was net als een jaar eerder in prima handen van de Bornse weerman Dennis Wilt, winnaar van het survivalprogramma Expeditie Robinson in 2022.

Aan het begin van de feestelijke bijeenkomst werd, begeleid door een hartverwarmend applaus, stilgestaan bij het afscheid van Hardy Ellenbroek. De vorige week na een slopende ziekte overleden markante plaatsgenoot was enkele jaren presentator van het Sportgala Borne en in nog vele andere geledingen op sociaal, cultureel en sportief gebied actief binnen de lokale gemeenschap.

Toppers van toen en nu
Ook werden beelden getoond van voormalige winnaars van het Sportgala en huidige topsporters, die hun sporen ondertussen buiten hun woonplaats verdienen. Een van die ambassadeurs van de Bornse sport is Mats Wieffer. De voetballer, kampioen geworden met Feyenoord en ondertussen vaste keus in de selectie van het Nederlands elftal, kwam in een interview uitgebreid aan het woord over zijn loopbaan, die ooit in Borne begon.

De sportman, sportvrouw en sportploeg mochten net als in voorgaande jaren een fraai beeldje in ontvangst nemen, dat werd vervaardigd door de lokale beeldend kunstenaar Ruurd Hallema. De sporttalenten en het jeugdteam gingen met een mooie bokaal naar huis. Alle genomineerden ontvingen een oorkonde.

Tijdens de gala-avond in het Kulturhus werden op een groot scherm filmbeelden van alle geselecteerde kandidaten getoond, geproduceerd door JW Videoproducties uit Borne.

  Nieuwsarchief